În sudul insulei, mai exact în GrosBois, satul se transformă treptat sub impulsul proprietății ENL. După deschiderea ușilor Place de Gros Bois în iulie, începe prima fază a construcției unei școli noi.

De îndată ce intrăm în Gros-Bois, ochii noștri sunt atrași de lucrările în curs. Aici va sta în curând noua școală primară Internațională Savannah. Un proiect rezultat dintr-un parteneriat între Gros-Bois Development, o filială a ENL Property, și fondatorii școlilor Westcoast și Greencoast. Această nouă școală este așteptată să-și întâmpine primii studenți în ianuarie 2022. Locurile sunt încă disponibile pentru acest an școlar.

Lucrătorii sunt la locul de muncă pentru deschiderea acestei prime faze. Parcarea deja prinde contur. Pentru a face ecou acestui sat, pe care grupul ENL îl vede ca un loc conectat, mașinile se vor odihni la umbra copacilor care, deocamdată, abia încep să prindă rădăcini. Clădirea este modernă și spațioasă. Odată finalizată această primă fază, școala va oferi cursuri de grădiniță și primul an al ciclului primar. Construcția acestei școli se va desfășura în trei etape și va include, în final, o sală de gimnastică, o bibliotecă, o sală de muzică și va oferi, de asemenea, cursuri la nivel secundar.

„Proiectul Gros-Bois a început în 2006. A fost, în centrul său, un proiect rezidențial. În 2018, ENL a dorit să continue dezvoltarea. A existat, de asemenea, o anumită nevoie în zonă. Așadar, am lansat Place Gros-Bois, care funcționează din iulie. Apoi, am lansat un nou proiect rezidențial în care s-au vândut toate loturile și am avut și ideea de a face școala. O școală este un pilon pentru a construi un sat sau un oraș. Am căutat un partener de încredere pentru acest proiect și i-am întâlnit pe Julia și Jocelyn de Chasteauneuf, care aveau deja, la acea vreme, două școli în Mauritius. Așa că am început proiectul cu ei. Asta a fost acum trei ani. Ideea din jurul acestui sat pe care vrem să o conectăm este să fim moderni, păstrând în același timp autenticitatea” explică Vincent Lagesse, Manager de dezvoltare a proprietății.

De-a lungul lunilor, contururile școlii preșcolare și primare internaționale Savannah se conturează treptat. Această școală, la fel ca cele din Westcoast și Greencoast, dorește să ofere copiilor un anumit standard educațional. „Când Vincent ne-a arătat locul propus pentru construirea școlii, m-am îndrăgostit de locul respectiv. Nu există alte școli ca a noastră în zonă și cererea este acolo. Savannah International Pre-primary & Primary School va oferi un curriculum diferit decât suntem obișnuiți să vedem în Mauritius. Ideea cursului, care se face în limba engleză, este de a duce copiii la bacalaureatul internațional mai târziu. Spiritul Bacalaureatului internațional este de a crea oameni, care vor schimba lumea mâine, care vor fi în slujba altora, oferind în același timp un program academic riguros”, spune Julia de Chasteauneuf, fondatoarea Westcoast, Greencoast și Savannah International Pre-primary & Primary School.

Școala Internațională Pre-primară și primară Savannah va începe cu patru clase, două secțiuni de grădiniță și primii doi ani ai ciclului primar. Prima fază va avea loc pe o perioadă de trei ani. După trei ani va fi construită o a doua fază. Ultima etapă va începe trei ani mai târziu. „Școala va fi chemată să crească împreună cu copiii. Fiecare școală are propria sa specificitate, în funcție de părinți, de comunitate. În sud, după tragedia transportatorului în vrac MV Wakashio, există multe organizații neguvernamentale, care au fost create. Sperăm să lucrăm cu ei. Va fi foarte educativ pentru copiii noștri”, spune Julia de Chasteauneuf. Tamrin de Robillard va fi directorul școlii Internaționale pre-primare și primare Savannah. „Lucrăm cu Tamrin de 11 ani, ea a fost acolo de la bun început. Are ADN Westcoast în vene și, în plus, locuiește în Gros-Bois. În calitate de director al Westcoast, ea a fost cea care ne-a adus acreditarea”, spune Julia de Chasteauneuf. În comparație cu personalul viitoarei școli, „căutam oameni cu experiență cu copii de nivelul de vârstă relevant, dar ne doream și o echipă tânără, cu care să putem începe această nouă aventură, oameni care vor să pună mâna pe ea și să crească cu noi”, spune Tamrin de Robillard.

Când vizitați noua structură, care își va deschide porțile în ianuarie 2022, veți descoperi o secțiune administrativă, o infirmerie, dușuri pentru copii, săli de clasă spațioase și deschise cu vedere la ceea ce va fi în curând o grădină. „Pentru grădiniță, vom avea 18 copii pe clasă, iar pentru școala primară nu mai mult de 22. Avem, de asemenea, un pasaj mare, care ne va permite să avem clase în interior și în exterior. Clădirea finală va consta din trei aripi, fiecare cu propria grădină, care poate fi folosită și pentru cursuri. Această primă propoziție include și două curți, una special pentru cei mici”, explică Julia de Chasteauneuf în timp ce ne arată în jurul locului. Dacă școala este încă în construcție, este ușor să privim în viitor. Totul pare să fi fost gândit pentru a oferi cea mai bună supraveghere posibilă micilor cursanți.

La câțiva metri distanță, descoperim zona rezidențială din Gros-Bois, precum și piața Gros-Bois, unde restaurantul și delicatese întâmpină atât locuitorii, cât și sătenii. Piața include, de asemenea, o zonă de co-working, o grădină de legume comunitară și un loc de joacă dedicat rezidenților. Aici, în acest sat sudic, departe de zgomotul orașelor, este bine să trăiești. „Unde totul este doar lux, calm și voluptate”, cineva ar fi tentat să-l citeze pe Baudelaire. Dezvoltarea nu este finalizată în Gros-Bois, alte inițiative ar trebui să vadă în curând lumina zilei, cum ar fi proiectele de apartamente și birouri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *